«Володимир-Волинська птахофабрика»: швидко адаптовуватися, приймати сміливі рішення, щоб вистояти та розвиватися

10/03/2023
Статті

Через несподіваний для усіх напад рф на Україну усі підприємства без винятку зазнали змін: хтось більше, хтось менше. Змінились умови життя та правила ведення бізнесу. Ситуація значно ускладнилась і через численні обстріли енергоструктури. І де б ми не були, усюди, як на полі бою, потрібно швидко реагувати та, абстрагуючись від емоцій, приймати важливі рішення.

2023.03.06 Чебатурочка
10/03/2023
Статті

Протягом 2022 року, команда журналу “М’ясні технології”  багато писала про невеликі підприємства, компанії, які з останніх сил ведуть бізнес на прифронтових та окупованих територіях, про релоковані виробництва, а наразі розповіли про те, як веде свій бізнес одна з найбільших птахофабрик України.

Представники «Володимир-Волинська птахофабрика» розповіли про зміни і рішення, які миттєво приймалися на початку широкомасштабного вторгнення, як працювали та пропонували якісну продукцію за доступною ціною, про новинки, плани та багато іншого. Насамперед варто зазначити, що 2022 рік для Володимир-Волинської птахофабрики також можна розділити на два основні етапи: до 24 лютого, де все планово та стабільно, та після широкомасштабного вторгнення, коли у форс-мажорних обставинах опинилася їх діяльність (як вирощування птиці, так і забезпечення поставок замовникам).

«З лютого наша звична логістика перестала працювати, ми не розуміли, як і куди реалізовувати наявну продукцію, які шляхи є безпечні, яким транспортом везти; ціна на пальне різко зросла і був відчутний його дефіцит. Цей етап тривав орієнтовно до 8 березня, – ділиться спогадами комерційний директор птахофабрики Дмитро Кожин. – Тоді ми прийняли рішення працювати в західних областях України, де ситуація була дещо стабільніша. Та й враховуючи, що тут розташоване наше виробництво, таке рішення було на той момент економічно правильним. Звичайно, налагодивши нову логістику, на початку березня відновили поставки до Києва, Харкова, Дніпра та Одеси».

Наступний етап, який розпочався з травня і тривав до жовтня, – період відносної стабільності. У жовтні через масовані ворожі обстріли енергосистеми всієї країни потрапили в ситуацію дефіциту енергії для виробництва, тож перейшли на роботу за допомогою генераторів. Водночас варто зазначити, що 2022 рік навчив команду птахофабрики швидко адаптовуватися, приймати неординарні та часто сміливі рішення для того, щоб мати змогу вистояти і продовжувати працювати.

«У нас є чітке розуміння того, що ми працюємо в харчовій галузі, яка життєво необхідна для функціонування держави», – наголосив Дмитро Кожин.

Зазначимо, що керівництво Володимир-Волинської птахофабрики неодноразово наголошувало: виробництво підприємства орієнтоване на український ринок, експорт здійснює у незначному відсотковому значенні. Минулий рік також продемонстрував, наскільки команда і співробітники є вмотивованими та лояльними до роботодавця. За словами директорки з персоналу Наталії Стрілець, у перші кілька тижнів за кордон виїхали майже 70 співробітників. Деякі з них наприкінці березня, переборовши паніку й зрозумівши, що птахофабрика продовжує працювати, повернулися.

«Виїзд колег у незначній кількості за кордон відносно не надто позначився на виробничих процесах. Більш суттєву нестачу кадрів відчули, коли наших спеціалістів з різних відділів мобілізовували до лав ЗСУ. А це майже 200 співробітників! Вони чудові фахівці у своїх напрямках, і їх нам не вистачає. Зі свого боку ми підтримуємо кожного з них, допомагаємо необхідним: чи то ремонт авто, чи придбання квадрокоптера, забезпечення касками, бронежилетами. Ще більше чекаємо на їхнє повернення додому з Перемогою», – додала Наталія Стрілець.

1 152

Війна «протестувала» на міцність ще й такий напрям, як вирощування курчат на птахофабриці.

«Володимир-Волинська птахофабрика купує добовий молодняк переважно за кордоном – у Польщі, Угорщині та Чехії. У 2022 році ми отримали багато підтримки та розуміння від іноземних партнерів, разом знаходили компромісні рішення. З українськими постачальниками сировини для кормів ми теж багато працювали, організовували нову логістику, разом вирішували, як привезти ті чи інші зернові для нашого комбікорму. Загалом це цікавий досвід співпраці та підтримки одними виробниками інших», – розповідає Олександр Сович, директор по вирощуванню.

Проблеми і шляхи їх вирішення

Для Володимир-Волинської птахофабрики нагальними проблеми стали: логістика та реалізація продукції, виготовлення кормів, привезення добового молодняку з країн ЄС і, наразі, – дефіцит електроенергії.

«В перші дні вторгнення в Україні сформувався дефіцит пального, не було перевізників, готових виконувати рейси. Дороги були паралізовані через затори людей, які евакуйовувалися. Наше підприємство працює в безперервному циклі й не може одномоментно зупинитися, тож шукали варіанти, як реалізувати продукцію і де вона на той момент була вкрай необхідна. Так, на початку ми реалізовували продукцію в західних областях України й паралельно відслідковували безпечні шляхи логістики і транспорт для поставок», – говорить Дмитро Кожин.

Додамо, що поставки до Києва відновили вже на початку березня, до Харкова – 13 березня, і вже у квітні-травні напрацювали та стабілізували логістику. Важливим тут стало й те, що з мережами налагодили роботу у відносно нормальному режимі. Інший кейс рішень стосувався вирощування курчат. Птахофабрика купує добовий молодняк, позаяк не має власного інкубатора.

«У березні наші європейські партнери боялися перетинати кордон України. До того ж,  здорожчала логістика та, фактично, було паралізоване транспортне сполучення в країні. Ми вирішували, як постачати на наш комбікормовий завод сировину для подальшої переробки», – додає Олександр Сович.

10.01.2022 31

Крайня проблема, над розв’язанням якої працює підприємство, – дефіцит електроенергії для виробництва.

«Де можливо – поставили генератори. Це як і майданчики вирощування, так і офіси, і переробка. Проблема досить гостра, альтернативні джерела електроенергії є дороговартісними для нас як виробника і значно підвищать собівартість продукції, яку випускаємо. Паралельно з цим ми шукаємо рішення, як втримувати ціну продукції або ж принаймні уповільнювати її зростання для кінцевого споживача», – додає Світлана Собіпан, директорка птахофабрики.

Про зростання собівартості продукції

Ціна на продукцію Володимир-Волинської птахофабрики за 2022 рік зросла в середньому на 12,86%, для порівняння загальна ринкова ціна – на 15%.

Ми намагаємося стримувати ріст ціни на продукцію. Однак є ряд факторів, яким, на жаль, не можемо протистояти – ріст ціни на пальне і, як наслідок, здорожчання логістики не лише на доставку продукції до національних мереж, але й для завезення сировини для комбікорму чи його подальше транспортування до пташників. Також зростання офіційного курсу валют є ще одним невід’ємним показником ціноутворення, а ми залежимо від критичного імпорту і того, по якій ціні закуповуємо”, – зазначив Дмитро Кожин, комерційний директор.

Свою частку здорожчання продукції також додає і перехід на альтернативні види енергії для виробництва.

«У нас на виробництві, де це можливо, наразі встановлені генератори, але один кВт електроенергії значно дорожчий, ніж за умови стандартного електропостачання. Тому це, на жаль, позначається і на ціні. Як виробник розуміємо, якщо не стримувати здорожчання собівартості виробництва, не шукати рішень, які хоча б сповільнять цей процес, то зайдемо в ситуацію, коли курятина стане надто дороговартістною для українців. Цього ніхто не хоче», – додав Дмитро Кожин.

Як змінилися продажі, чи вигідно залишатися українським виробником. За словами комерційного директора птахофабрики, Володимир-Волинська птахофабрика і до широкомасштабного вторгнення була суто українським підприємством. За підсумками 2021 року, 96% виробленої продукції птахофабрики реалізовували на внутрішньому ринку і лише 4% експортували.

«У перспективі розвитку та збільшення виробничих потужностей, звичайно, розглядаємо варіант розширення географії експорту. На сьогодні це мусульманські країни, адже ми щорічно успішно отримуємо сертифікат HALAL. Вже після перемоги України ми зможемо говорити про експорт до ЄС та інших країн», – акцентував Дмитро Кожин.

Прогнози і очікування на ринку курятини

Звичайно хочеться позитивних очікувань, серед них можуть бути нові види продукції від наявних виробників. Але також варто розуміти, що буде і далі йти процес здорожчання собівартості продукції – поступовий, але незмінно вгору.

Ймовірно, зросте частка експорту української продукції до країн Європи, виробники відновлять експорт й до мусульманських країн на рівні наближеному до 24 лютого 2022 року. Прогнозувати щось конкретне складно, адже багато залежить від того, як буде розвиватися ситуація на фронті. Обстріли інфраструктури значно ускладнюють роботу та майже відразу позначаються на роботі великих підприємств. Тому, як всі вже добре знаємо та розуміємо, – все залежить від успіхів ЗСУ на фронті й від того, наскільки агресивно буде себе вести окупант.

Про смакові вподобання споживачів

Представники Володимир-Волинської птахофабрики розповіли, що з початком широкомасштабного вторгнення зросли обсяги курятини, які реалізовувалися через торгові мережі, що пояснювали бажанням українців зробити запаси продукції.

«Весною 2022 року стало зрозуміло, що українці почали економити й обирати дешевшу продукцію, однак не готові відмовитися від звичної якості. Ми виробник двох брендів у різному ціновому сегменті. Та вже помітно, що продукція дешевшої ТМ, – продається краще, ніж така ж продукція дорожчого бренду. Проте запити від партнерів на обидва види продукції порівняно стабільні. Можемо сказати так: українці адаптувалися до умов війни та не готові жертвувати своїм комфортом і звичним способом життя», – зауважив керівник відділу маркетингу підприємства Віталій Потапський.

Про новинки

Маркетологи птахофабрики ще до 24 лютого планували змінити пакування для обох брендів. Це і зробили, щоправда з деяким відтермінуванням. Для ТМ «Епікур, Володимир-Волинська птахофабрика» – це стала зміна дизайну пакування, а для ТМ «Чебатурочка – селянська курочка» – зміна пакування як такого, перейшли частково на пакування в термоформері.

«Наприкінці 2022 року розпочали експерименти над виходом новинок, наразі ми на фінішній прямій, тому невдовзі порадуємо наших клієнтів новими, можливо й унікальними продуктами. Наша команда любить бути першою на українському ринку за інноваціями, тому рухаємося у цьому напрямку», – додав інтриги Віталій Потапський.

Воєнний стан і ведення бізнесу в Україні

2022 рік видався складним, адже нікого з нас не вчили працювати у час війни. Такий бізнес, як «Володимир-Волинська птахофабрика», свою роботу планує на роки, а команда підприємства потрапила в ситуацію, коли не знала, чого очікувати в наступну годину чи день.

«Спочатку було складно адаптуватися до обмежень в плані логістики через безліч блокпостів, які значно уповільнювали доставку. Для нас час в дорозі дуже важливий, адже ми постачаємо продукцію з коротким терміном зберігання – максимум 7 діб», – говорить директорка птахофабрики Світлана Собіпан.

Далі виникали питання налагодження цілодобового виробництва з урахуванням комендантської години; доставки сировини для виробництва комбікорму і критичного імпорту з ЄС; забезпечення логістики при дефіциті та здорожчанні пального і ще багато питань. Наразі ситуація, на момент нашої розмови, відносно стабільна.

«У наших планах втримувати наявні показники виробництва продукції та разом з партнерами із національних мереж повертати її на полиці магазинів на звільнених від окупації територіях. Після перемоги ЗСУ плануємо відновити інвестиційні проєкти та збільшувати виробництво і, звісно, виходити на Європейський ринок”, – підсумовує Світлана Собіпан.

4 місце Face
21/02/2024
Компанія увійшла до лідерів у фінансуванні ЗСУ серед виробників мʼяса в 2023 році

Голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев оприлюднив лідерів у фінансуванні українських Збройних Сил серед виробників мʼяса в 2023 році.

Податки Face
31/01/2024
За підсумками 2023 року податків сплатили на 100 млн грн більше

Підсумувавши суму сплачених податків протягом усього 2023 року групою компаній “Володимир-Волинська птахофабрика, сума склала 316,4 млн грн, що майже на 100 мільйонів більше чим в 2022 році.

Img 9388
29/01/2024
Якість продукції Володимир-Волинської птахофабрики перевіряють щозмінно, – головний технолог підприємства Марія Ворошик

Група компаній «Володимир-Волинська птахофабрика» посідає четверте місце в Україні за кількістю виробництва продукції. Безперечно при таких обсягах виробництва, питання якості є досить важливим.

Microsoftteams Image (2)
09/01/2024
«Володимир-Волинська птахофабрика» завжди разом із покупцем

Минув ще один не менш складний для усіх українців рік. Знову були і обстріли, і нові випробування. Та виробники з різних куточків нашої країни працювали всупереч усім труднощам, виробляли якісний та смачний продукт, який пропонували своїм покупцям, здійснювали експортні поставки, будували плани і втілювали їх у життя

Photo 2023 12 08 18 30 43 (2)
20/12/2023
Команда птахофабрики влаштувала свято для дітей Донеччини

Для команди Володимир-Волинської птахофабрика 2023, у корпоративній діяльності, став роком про дітей. Адже цьогоріч у компанії провели уже п’ять екскурсій для малечі. Однак найбільш емоційною була поїздка на прифронтові території Донецької області, де досі проживає близько 2 тисяч дітей.

408292814 783396157135050 3599826047116760532 N
05/12/2023
Команда підприємства на симпозіумі в Угорщині

У середині листопада був організований найбільший симпозіум з годівлі у Східній та Центральній Європі, де Agrofeed Kft.(Угорщина) прийняв понад 600 учасників із 40 країн.

Photo 2023 09 27 12 16 57
29/11/2023
Птахофабрика розвиває виробничі потужності в умовах постійної непередбачуваності

Як виробники м’яса птиці в Україні розвивають виробничі потужності в умовах постійної непередбачуваності та зміни ринку, розповіла Світлана Собіпан, директорка ТОВ «Луцька аграрна компанія»

Img 7178
14/11/2023
Депутати з Луцького та Володимирського районів завітали на виробництво птахофабрики

В рамках спільного Дня депутата представники Володимирського та Луцького районів приїхали на виробництво птахофабрики та ознайомилися з виробничим процесом.

Подяка Face
07/11/2023
Команда Володимир-Волинської птахофабрики отримала подяку від 100-ї бригади

Птахофабрика з початку повномасштабного вторгнення активно підтримує Збройні сили України у боротьбі з окупантами, за що отримує подяки від військовослужбовців.

1 / 2
ВИКОРИСТАННЯ COOKIES
Для збереження інформаціі на Вашому комп’ютері, покращення роботи нашого сайту пропонує використовувати файли cookies. Деякі файли cookies є невід’ємним елементом роботи сайту та вже встановлені на Ваш персональний комп’ютер. Ви можете видалити та заблокувати усі файли cookies з даного сайту, але при цьому деякі його елементи можуть відображатись та працювати некоректно. Щоб дізнатися більше про файли cookies, які ми використовуємо, та про те як їх видалити, ознайомтесь з Політикою Конфіденційності.
Згоден